Начало За нас Реклама Контакти

Риба на пара с гъбен сос и лимоново масло

Снимка за Риба на пара с гъбен сос и лимоново масло
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Ако не спадате към групата на хората, които се отнасят с подозрение към готвенето на пара, горещо ви препоръчваме тази рецепта. Здравословна, диетична и богата на вкусове, тя със сигурност ще ви изненада приятно.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 800 г прясно филе от морска риба
  •  сол на вкус
  •  черен пипер на вкус
  • 2 ч. л. лимонов сок
  • 1 парче джинджифил
  • дафинов лист
  • 1 с. л. нарязана лимонова кора
  • 1 ч. л. зрънца кориандър
  • за соса:
  • 500 г гъби
  • 1 стрък праз, нарязан на ситно
  • 1 ч. л. зехтин
  • 1 скилидка чесън
  • 1 щипка настъргана кора от лимон
  •  сол на вкус
  •  черен пипер на вкус
  • 2 с. л. нарязани зелени подправки - пресен лук, копър, магданоз
  • за лимоновото масло:
  • 2 с. л. меко масло
  • 1 с. л. нарязан на ситно пресен лук
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 1 с. л. пресен копър, нарязан на ситно
  • 1 щипка настъргана лимонова кора

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Приготвя се сосът, като празът се задушава в зехтина, прибавя се чесънът, след 1 мин. се слагат гъбите. Когато се позадушат, се подправят със сол, черен пипер, лимонова кора и зелените подправки.

  2. 2.

    В тиган се слага чаша вода и се слагат да заврат нарязаният джинджифил, дафиновият лист, лимоновата кора и кориандъра.

  3. 3.

    Рибата се посолява, поръсва се с черен пипер, лимонов сок и малко зехтин и се слага в кошница за варене на пара. Слага се над водата с подправките за 8 мин.

  4. 4.

    Лимоновото масло се приготвя, като маслото се разбърква с лимоновата кора, лимоновия сок, лука и копъра.

  5. 5.

    Рибата се сервира със соса, полята с лимоновото масло.


Ян. 2008
Още подобни рецепти
Коментари