Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Тиква на пара с мед и канела

print icon

products icon Необходими съставки:

  • тиква
    500 гр
  • мед
    2 супени лъжици
  • канела
    1 чаена лъжица
  • стафиди
    30 гр
  • сурови ядки
    50 гр

recipe icon Рецептата:

Само да напомним: СЕЗОНЪТ НА ТИКВАТА Е ТУК! Ако и вие сте като архиваря Душко Добродушков от разказа на Елин Пелин „Печена тиква” и обичате да си хапвате тиква едва ли имате нужда от напомняне, че есента дойде, а с нея дойдоха и тиквите по пазарите. Рецептата за варена на пара тиква с мед не е точно рецепта, защото всеки знае как да я приготви, а по-скоро идея за полезен десерт, който можете да приготвите за нула време. Рецептата за тиква на парадава и идея за това, какво да направите с останалата сварена на пара тиква след приготвянето на мъфините с тиква.

  1. Най-важното е да си изберете вкусна тиква и да я подготвите за варене. Ако често приготвяте тиква, то съвети за избора не са ви нужни. Почти всички почитатели на тиквата и ястията с тиква са единодушни, че тиквите от сорта „цигулка” (продълговатите тикви) са най-вкусни. Белите тикви са по-сочни и по-подходящи за печене.  Добре е тиквата да е по-голяма, за да е добре узряла и по-сладка. След като сте избрали своята тиква, я разрежете и почистете.След като обелите и кората, нарежете тиквата на приблизително еднакви по големина парчета. Много по-лесно е, когато си купите подготвена тиква от пазара. Обелената, почистена и нарязана тиква е готова за готвене! Парчетата поставете в голяма тенджера, добавете две чаени чаши вода и захлупете тенджерата с капака. Така тиквата ще се вари на пара. След около 20-30 минути тиквата е сварена, но е най-добре да пробвате едно малко парченце от нея, за да се уверите.
  2. Добре сварената тиква настъргвате в купички и докато е топла добавяте по една непълна супена лъжица мед на всяка купичка. Добавяте от начупените сурови ядки, както и по няколко стафиди и поръсвате с канела.
И така най-лесният есенен десерт – тиква на пара с мед и канела е готов за сервиране!

Рецептата за тиква на пара с мед и канела е изпълнена!

notes icon

Ако все се чудите в какво точно да включите любимата тиква, то може да пробвате рецептата за мъфини / кекс с тиква. Те носят характерния тиквен вкус, който обаче не е така агресивен и затова се харесват даже и на хора, които по принцип не обичат тиква. Мъфините с тиква са и чудесна добавка към палитрата от коледни сладки, заради аромата на канела и мед.

Ако пък си падате по експериментите, може да пробвате рецептата за крем-супа от тиква с джинджифил. В тази рецепта тиквата има малко необичайна роля - главно действащо лице в солено ястие и то супа! Но вкусът наистина си заслужава!

ДОБЪР АПЕТИТ!

comments icon Коментари  (10)

Добави коментар
  • Sharena Sol2011-10-31 23:46:37

    еее, супер рецепта, точно каквото ми трябва

    • Ния2016-09-25 23:17:10

      Рецептата е супер, но само искам просто да отбележа, за който се интересува: тя не е веганска, защото в нея се използва мед, който е произведен от живи създания (пчели). Веганска би била, ако вместо мед се използваше захар (растителен продукт).

  • Гисчо2011-11-01 04:51:52

    Радвам се, че ти харесва! Аз самата много се чудех, дали да я публикувам, защото е наистина не е точно рецепта. Но пък снимките на тази тиква на пара станаха толкова оранжеви, ярки, че не можах да им устоя! :)

  • КАТЕРИНА2011-11-01 15:26:28

    Ей,не се чуди!Блога ти е за това,дори на другите да не им е интересно,или да са направили точно тази рецепта,това е създадено от теб и твоите близки искат точно това!
    Важното е на теб да ти харесва и да намираш радост и удовлетворение от работата си!
    На мен лично много ми харесват снимките,а рецептата ми е много любима!
    Прегръдки:)

  • Гисчо2011-11-09 15:55:25

    Благодаря! Тиквата на пара наистина се оказа вкусно нещо, което изненада много приятно и мен!

  • Анонимен2014-01-02 22:05:18

    Има ли някакви особености при почистването на тиквата, защото ще пробвам да направя за първи път? Между другото, каквото съм пробвала досега, винаги се е получавало, въпреки че съм начинаеща в кухнята. Всичко става много вкусно и лесно. Ако имаш някаква рецепта за печена тиква, ще се радвам да я споделиш, за да я пробрам! :)

    • Анонимен2014-01-02 22:07:00

      Също така, на каква температура да оставя да ври тиквата?

    • Гисчо2014-01-03 03:00:41

      Почистването на тиквата няма никакви особености, просто изрязвате кората и почиствате семките :) А точната температура няма, варите на слаб огън :)

  • 10 стинки2018-11-09 20:43:51

    Я дай някоя ТРУДНА рецепта за тиква на пара.
    Трудност искам да се напъвам.

  • Екатерина2019-01-26 14:38:20

    Медът не се счита за вегански продукт, така че тази рецепта е неправилно добавена в тази категория.
    https://www.youtube.com/watch?v=E0N8UYgMGDQ&frags=pl%2Cwn

Добави коментар

Име
Коментирай